Automatski vs kvarcni satovi: Koju vrstu mehanizma odabrati za vaš novi ručni sat?

Kada kupujete novi ručni sat, jedna od najvažnijih odluka koju morate donijeti je odabir mehanizma. U svijetu satova postoje dva glavna tipa mehanizama: automatski (mehanički) i kvarcni. U ovom članku usporedit ćemo te dvije vrste mehanizama, istražiti njihove prednosti i nedostatke te vam pomoći da donesete informiranu odluku pri odabiru svog novog sata.

miyota automatski mehanizam

Automatski (mehanički) mehanizam

Automatski satovi su mehanički satovi koji koriste kinetičku energiju vašeg zgloba kako bi se samostalno navijali. Kretanje zgloba pokreće rotor unutar sata koji prenosi energiju na oprugu, koja zatim pokreće mehanizam sata. Neki od proizvođača automatskih satova koje imamo u ponudi uključuju Seiko, Citizen i Swiss Military Hanowa.

Prednosti automatskih satova:

  • Nema potrebe za zamjenom baterije
  • Veća preciznost i kvaliteta izrade
  • Složen i atraktivan dizajn mehanizma

Nedostaci automatskih satova:

  • Skuplji od kvarcnih satova
  • Zahtijevaju redovito održavanje i servisiranje
  • Manje precizni od kvarcnih satova

    miyota quartz mehanizam

    Kvarcni mehanizam

    Kvarcni satovi koriste kvarcni kristal i bateriju kako bi stvorili puls koji pokreće kazaljke sata. Kvarcni mehanizam je popularan zbog svoje jednostavnosti, preciznosti i pristupačnosti. Neki od proizvođača kvarcnih satova koje imamo u ponudi uključuju Casio, Tommy Hilfiger i Fossil.

    Prednosti kvarcnih satova:

    • Vrlo precizni i pouzdani
    • Pristupačniji od automatskih satova
    • Potrebno je manje održavanja i servisiranja

    Nedostaci kvarcnih satova:

    • Potrebno je povremeno mijenjati bateriju
    • Manje atraktivan mehanizam od automatskih satova
    • Može se smatrati manje prestižnim od automatskih satova

    Zaključak

    Odabir između automatskog i kvarcnog mehanizma u konačnici ovisi o vašim osobnim preferencijama i potrebama. Ako cijenite složenost i kvalitetu izrade automatskih mehanizama te ne smeta vam redovito održavanje i servisiranje, automatski satovi mogu biti pravi izbor za vas. Naša kolekcija automatskih satova nudi širok izbor modela poznatih brendova.

    S druge strane, ako želite sat koji je precizan, pouzdan i pristupačan, kvarcni mehanizam može biti bolji izbor. Naša kolekcija kvarcnih satova nudi razne modele za svaki ukus i stil.

    Bez obzira na vaš izbor, u Urarni Čakovec pronaći ćete bogat izbor kvalitetnih ručnih satova koji će zadovoljiti vaše potrebe i očekivanja. Ako trebate dodatne savjete ili pomoć pri odabiru savršenog sata, slobodno nas kontaktirajte ili posjetite našu trgovinu.

    povijest satova

    Povijest

    Automatski mehanizmi imaju dugu povijest koja seže unatrag do 18. stoljeća. Prvi automatski satovi, poznati kao samonavijajući satovi, razvijeni su sredinom 1700-ih. Pionir u ovom području bio je švicarski urar Abraham-Louis Perrelet, koji je izumio sustav rotora koji bi koristio pokrete nositelja sata kako bi navijao oprugu. Ovaj inovativni dizajn omogućio je automatskim satovima da ostanu navijeni bez potrebe za ručnim navijanjem.

    Kvarcni mehanizmi, s druge strane, imaju znatno kraću, ali jednako impresivnu povijest. Prvi kvarcni sat, Seiko Astron, predstavljen je 1969. godine. Kvarcni satovi koriste kvarcni kristal koji vibrira kada se na njega primijeni električni napon, što omogućuje precizno mjerenje vremena. Zahvaljujući svojoj preciznosti, pouzdanosti i pristupačnosti, kvarcni satovi brzo su stekli popularnost i danas čine većinu proizvedenih satova širom svijeta.

    Dok automatski satovi predstavljaju tradiciju i umjetnost izrade satova, kvarcni satovi simboliziraju napredak i tehnološku inovaciju. Oba mehanizma ostavila su trajni utjecaj na industriju satova i nastavljaju zadovoljavati potrebe ljubitelja satova širom svijeta.
     ronda mehanizam

    Najčešći proizvođači mehanizama satova

    U svijetu satova, postoje brojni poznati i uobičajeni mehanizmi raznih proizvođača. Najpoznatiji mehanizmi uključuju ETA, Sellita, Miyota, Seiko i Ronda.
    ETA je švicarski proizvođač mehanizama koji nudi širok raspon automatskih i kvarcnih mehanizama.

     

    • Sellita je također švicarski proizvođač, često uspoređivan s ETA-om, a proizvodi visokokvalitetne automatske mehanizme.
    • Miyota, dio Citizen Watch grupacije, proizvodi precizne i pouzdane japanske mehanizme.
    • Seiko, još jedan japanski gigant, nudi širok raspon mehanizama koji se koriste u različitim modelima satova.
    • Ronda, švicarski proizvođač, poznat je po svojim kvarcnim i mehaničkim mehanizmima koji nude preciznost i pouzdanost.

    Ovi mehanizmi su jedni od najčeščih i često se koriste u satovima.

    1. ETA 2824-2 - Ovaj automatski mehanizam je jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih mehanizama u industriji, proizveden od strane švicarskog giganta ETA.

    2. Miyota 8215 - Ovaj pouzdani i pristupačni automatski mehanizam je proizvod japanskog proizvođača Miyota, koji je dio Citizen Watch Groupa.

    3. Seiko NH35A - Još jedan popularni automatski mehanizam, NH35A dolazi od poznatog japanskog proizvođača Seiko i koristi se u mnogim satovima različitih brendova.

    4. Sellita SW200-1 - Sellita, švicarski proizvođač mehanizama, proizvodi ovaj automatski mehanizam koji se često uspoređuje s ETA 2824-2 zbog sličnosti u dizajnu i funkciji.

    5. Ronda 715 - Ovaj kvarcni mehanizam dolazi od švicarskog proizvođača Ronda i poznat je po svojoj preciznosti, pouzdanosti i dugotrajnosti.

    Ovi mehanizmi predstavljaju neke od najpopularnijih i najčešće korištenih mehanizama u industriji satova, a koriste se u mnogim poznatim brendovima satova.

    quartz vs automatic

    FAQ

    1. Koja je glavna razlika između automatskih i kvarcnih satova?

    Automatski satovi koriste mehanički mehanizam koji se navija pokretima zgloba nositelja, dok kvarcni satovi koriste elektronički mehanizam koji koristi vibracije kvarcnog kristala za mjerenje vremena.

    1. Koji su prednosti automatskih satova?

    Automatski satovi su često više cijenjeni zbog svoje tradicionalne izrade, kvalitete i složenosti mehanizma. Oni nemaju potrebu za zamjenom baterije jer se napajaju pokretima zgloba.

    1. Koji su prednosti kvarcnih satova?

    Kvarcni satovi su generalno precizniji, pouzdaniji i često pristupačniji od automatskih satova. Također, imaju duži vijek trajanja baterije i zahtijevaju manje održavanja.

    1. Kako se održavaju automatski i kvarcni satovi?

    Automatski satovi zahtijevaju redovito servisiranje, obično svakih 5 do 10 godina, kako bi osigurali pravilno funkcioniranje i trajnost. Kvarcni satovi zahtijevaju minimalno održavanje, obično samo zamjenu baterije svakih nekoliko godina.

    1. Mogu li automatski satovi izgubiti točnost tijekom vremena?

    Da, automatski satovi mogu izgubiti točnost zbog trošenja dijelova ili utjecaja magnetnog polja. Redovito servisiranje i demagnetizacija mogu pomoći u očuvanju točnosti vašeg automatskog sata.

    1. Kako odabrati između automatskog i kvarcnog sata?

    Izbor između automatskog i kvarcnog sata ovisi o vašim osobnim preferencijama, proračunu i potrebama. Ako cijenite tradicionalnu izradu, složenost i estetiku automatskog sata, to može biti pravi izbor za vas. Ako tražite precizan, pouzdan i pristupačan sat s manje potrebe za održavanjem, kvarcni sat može biti bolja opcija.

     

     

    Image sources: https://ronda.ch, https://miyotamovement.com


    Ovo web-mjesto zaštićeno je sustavom reCAPTCHA te se primjenuju Googleov Pravilnik o zaštiti privatnosti te Uvjeti pružanja usluge.